Vrijwilligerswerk – Bijs

Bijna een jaar aan de slag als vrijwilliger bij Bijs VZW in Sint-Niklaas. Een twee jaar geleden kwam ik via een schoolproject terecht bij Bijs vzw, dit is een zorghuis voor 9 kinderen met …

Bijna een jaar aan de slag als vrijwilliger bij Bijs VZW in Sint-Niklaas.

Een twee jaar geleden kwam ik via een schoolproject terecht bij Bijs vzw, dit is een zorghuis voor 9 kinderen met … een handicap. Ik ben voor dit schoolproject gaan helpen tijdens de receptie van de eerste steenlegging. Dit was een zeer fijne ervaring en ik ben meteen mijn hartje verloren aan deze vzw. Daarom heb ik vorig jaar besloten om mij aan te sluiten als vrijwilliger bij dit project.

Mijn taak bestaat er onder andere uit om het de kinderen naar hun zin te maken, maar ik functioneer ook vaak als een extra paar ogen. De taak van vrijwilliger is zeer uiteenlopend; het gaat van spelletjes spelen, tot snoezelen of gaan wandelen en fietsen met de kinderen. We krijgen ook de kans om bijvoorbeeld te helpen bij het eten geven of om mee te gaan op uitstap. Er worden ook vaak activiteiten in het Bijshuis zelf georganiseerd bijvoorbeeld een namiddag gaan zwemmen met de kids, een blotevoetenpad opstellen, een kookactiviteit, een muzieknamiddag, …

Ik vind dit vrijwilligerswerk voornamelijk zo leuk, omdat je volledig vrijblijvend je planning zelf kan opmaken. Dit gebeurd via een online doodle, waarin je de dagen kan kiezen waarop je vrij bent om eventueel te komen helpen. Zo voelt het ook niet aan als een verplichting en kan ik met volle overgave deze taak op mij nemen.

Ikzelf ben vrijwilliger voor de kinderen, maar er zijn ook nog heel wat andere vrijwilligers binnen Bijs. Ook hierin kan je zelf kiezen welk soort vrijwilliger jij wil zijn. Zo kan je bijvoorbeeld ook je steentje bijdragen als tuinman, kookouder of meehelpen aan de opbouw en afbraak van de vele evenementen die zij organiseren.

Er worden doorheen het jaar enorm veel evenementen georganiseerd om meer bekendheid rond Bijs te creëren, maar ook om geld in te zamelen voor nieuwe projecten binnen het Bijs-huis. Zo is er jaarlijks de Bijs-fuif, de deelname aan de levensloop in Sint-Niklaas, een dag van de vrijwilliger, een actie voor de warmste week van Studio Brussel en nog zoveel meer.

Ik ben bij Bijs echt terecht gekomen in een super warme familie van ouders die tot het uiterste zouden gaan voor hun kinderen. Ik kan dan ook alleen maar dankbaar zijn dat ik hiervan een stukje van kan uitmaken.

Zijn jullie benieuwd naar de Bijs-kids zelf? Jullie vinden een foto van deze 9 schatjes terug in deze blogpost.